Holding Back The Flood

Our show garden this year at RHS Hampton Court Flower Show aimed to show just how effective trees can be against some of todays environmental issues.

 

 

The concept for Holding Back The Flood was inspired by a small town in North Yorkshire, Pickering.The town suffered year-on-year flooding, which led to a government request of £20 million pounds towards a flood protection grant. It was proposed for this money to be spent on building concrete walls to protect the town.

Unfortunately the government wasn’t able to help on this occasion. Duly, the town then began to look at alternative methods and then came across the concept of using strategic trees and plants planting to protect them instead.

After only spending 10% of what they had originally asked for the project was a huge success.

 

"It was a great feeling to be back at Hampton for the second year running. I am thrilled that we managed to build such a complicated garden in the time that we had. It might seem easy to recreate a flood...however it turned out to be quite a challenge!" 

Will Williams

 

A Summer In Sussex

This contemporary show garden aimed to show just what can be achieved in a small urban space, the design was inspired by walks along the South Downs. We used traditional materials in a modern way, from the handmade bricks to the knapped flint.

“We have long been advocates of supporting young, talented people who have chosen to embark on a career in horticulture. Will Williams is one such person and his creativity and ingenuity is seemingly endless. He designs in such a way that allows the plants to be their own works of art, something Architectural Plants has always embraced.”

GUY WATTS - Architectural Plants 

  

 

The Secret Garden

This beautiful house in North London oozes character and charm, hidden away from the urban surroundings. The gardens have vast amounts of history dating back to 1923 when it was published in the Ideal Home Magazine. 

We wanted to show the history within the garden and create something that looked as if it had been there for years. Up cycling the York Stone paving to create our copping stones was just one of the ways we managed to create the 'aged' look we were after. Although the new space looks like it could have dated back to 1923, the technology around the space is truly 21st century. A Bose speaker system surrounds the area along with smart lighting, creating a space where one can drift away and take a minute from the rush of everyday life.

"It was a beautiful garden to design and see come to life, a piece that will live on for another 100years"

Will Williams

 

Contemporary style throughout

In this striking new development just outside of Oxford, six luxury houses are being built. The contemporary style had to run into the garden, with beautiful simplicity. The garden has been designed to incorporate the far reaching views of the Oxfordshire landscape.   

A warm design for a classic courtyard 

In the heart of the South Downs, this courtyard sits between two converted barns. With far reaching views of the rambling hills and stunning countryside the owners wanted to ensure that the ability to see the views took centre stage in the designs. 

The design framed the views and maintained flow, whilst ensuring practicality as the courtyard affords access to both the properties. The focal seating area meant that the garden was sociable and there was space for entertaining. As per the clients specifications, the simple planting meant that there was limited maintenance needed of this shared space. 

 "We are overjoyed with the court yard garden you designed.  You completely understood our vision and created a garden that has exceeded our expectations.  We have used the court yard throughout the summer, spending time with friends and family, enjoying the scent of the lavender and the buzzing of the bees.  We are looking forward to many more summers enjoying what you have created." 

A hampshire house gets a beautiful design

Hampshires fantastic scenery surrounding this great house lends itself to a classic design.

This designs concept was to keep formality around the house and then gently introduce informality into the design, to 'drift into the landscape.' 

Up in the air

This beautiful roof garden was lacking the design elements to complement the views. The garden had to be cleverly designed to take advantage of these stunning views. Privacy was a big part of the brief, we managed to accommodate this by using pleached hornbeam and glass balustrade to channel your vision to the landscape.

 

Wedding bells ring in this garden

Cambridge Cottage is a luxury venue, set within Kew Gardens, used for weddings, functions and private parties.

This design is based on a formal Italian garden, but around a love and romance theme. Within the design there are secret hideaways and places for memorable photo opportunities with Kew Gardens in the background.

The layout was carefully designed to cater for 200 guests, with staff access and deliveries out of sight of the guests. 

 

Ideal Home Show 2014

Will Williams helped design Chichester College's garden entry to the Young Gardener of the Year competition in 2014. 

The garden, named 'Refreshing the Pallet' was created to provide a stimulating and revitalizing retreat away from the demands of urban life.

The garden has been thriftily constructed from old pallets and the design is based on geometric shapes – pyramids feature throughout to incorporate height and visual focal points.

The use of reflection allows the garden’s features to be viewed from both seating areas.

Harmonious and subtle planting in muted colours creates a sense of calm and tranquillity. The green roof and living walls provide vertical interest, absorb pollutants and help to reduce noise, whilst offering a valuable habitat to encourage wildlife

Will's design won a Gold Medal and Best at Show.

Featured in:

 See it here

See it here

 

'The Ideal Home Show is a great exhibition for championing young talent'.

David Domoney, TV Presenter